فهرست مطالب

طب کار - پیاپی 1 (پاییز 1388)

نشریه طب کار
پیاپی 1 (پاییز 1388)

  • 72 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدجلیل میرمحمدی، شهریارعلیپورمیلاجردی، کیوان کرمی فر، مرجان غروی*، امیرهوشنگ مهرپرور صفحات 1-13
    مقدمه

    معاینات دوره ای شاغلین از ارکان پایش سلامت شاغلین است که انجام آن یک الزام قانونی است ولی استانداردها و الزامات دقیقی در مورد معیارهای کیفیت و نحوه نظارت برکیفیت معاینات تدوین و ابلاغ نشده است. این امر می تواند منجر به تنزل کیفیت معاینات و عدم دستیابی به هدف حفظ و ارتقای سلامت شاغلین شود. این تحقیق به منظور ارزیابی کیفیت معاینات طب کار انجام شده است.

    روش بررسی

    پرسشنامه ای برای ارزیابی کیفیت معاینات بر مبنای موازین و استانداردهای علمی و قانونی طراحی شد. اطلاعات لازم برای تکمیل پرسشنامه از پرونده شغلی مدون وزارت بهداشت و درمان استخراج شد. مطالعه مقطعی توصیفی، نمونه گیری بصورت خوشه ایو حجم نمونه 333 نفر بوده است.

    یافته ها

    ثبت مشخصات شاغل و سوابق پزشکی به ترتیب در6/98٪ و 6/94٪ مطلوب بود. فاصله انجام معاینات در 5/62٪ موارد نامطلوب بود. نحوه اخذ و ثبت سوابق شغلی، ثبت مشخصات مواجهات محیط کار، انجام و ثبت معاینات فیزیکی، اسپیرومتری، ادیومتری، عکس قفسه صدری، آزمایشات اختصاصی شغل و سلامت عمومی به ترتیب در 59%،36%، 2/25%،30%، 29%، 0%،9/15%، 19% با کیفیت مناسب انجام و یا تفسیرشده بود. نظر نهایی کارشناس بهداشت حرفه ای در 23% موارد قابل قبول بود.40% پرونده های بررسی شده، نیازمند ارجاع و یا مداخله بودند که نظر نهایی پزشک معاینه کننده در 100% موارد فوق نادرست بود.

    نتیجه گیری

    در حال حاضر معاینات طب کار از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. اصلاح وضعیت موجود نیازمند آموزش صحیح و وضع مقررات و دستورالعملهای روشن در زمینه اجرا و نظارت بر معاینات سلامت شغلی است.

    کلیدواژگان: معاینات دوره ای، پایش سلامت، ارزیابی کیفیت، آزمایشات اختصاصی شغل، آزمایشات سلامت عمومی
  • احمد حاجبی، دکترپیمان فریدنیا، دکترمحمدصادق ظریف صفحات 14-19
    مقدمه
    یکی از شیوه های مهم پیشگیری از اعتیاد،کاهش تقاضا از طریق آگاه کردن گروه های مختلف مردم از مضرات و خطرات مصرف مواد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش بر میزان آگاهی و نحوه نگرش نسبت به سوء مصرف مواد، در کارکنان شرکت های پتروشیمی منطقه پارس جنوبی در تابستان سال 1385 طراحی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تجربی و حجم نمونه 224 نفر بود. نمونه گیری به روش تصادفی چند مرحله ای (multistage) انجام شد. در این بررسی پرسشنامه 21 سؤالی که توسط پژوهشگران آماده شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. اعتبار صوری آن مناسب و پایایی آن با استفاده از روش آزمون- باز آزمون مورد قبول بود(8/0 = r).
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که آموزش بر روی آگاهی و نگرش کارکنان نسبت به سوء مصرف مواد تاثیر دارد و این تاثیر بر روی کارکنان با تحصیلات دیپلم بیشتر از سایر گروه های تحصیلی است. از طرفی نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که تفاوت تاثیر آموزش در میزان آگاهی و چگونگی نگرش افراد نسبت به پدیده سوء مصرف مواد، بعد از آموزش در کارکنان با وضعیت شغلی«عادی کار» نسبت به«اقماری کار» معنادار است.
    نتیجه گیری
    یکی از رویکردهای عمده پیشگیری از اعتیاد، کاهش میزان تقاضا است، بنابر این آگاه کردن اقشار و گروه های مختلف مردم از خطرات و مضرات مصرف مواد و همچنین آگاهی آنها از اثرات نامطلوب مواد بر سلامت جسمی، روانی، کارکرد شغلی، اجتماعی و خانوادگی می تواند راهکار اجرایی مؤثری در سطوح مختلف پیشگیری از اعتیاد باشد. اگر افراد از این اطلاعات مطلع باشند و آنها را باورکنند، احتمال کمتری دارد که به مصرف مواد اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، آگاهی، نگرش، اقماری کاری
  • ابراهیم رزم پا، دکترمجیدغفارپور، دکترخسرو صادق نیت حقیقی، دکترحسین علی قلیچ نیا، مژده قبایی، نبی الله رضایی، خداداد داوری، آرزو اسدی صفحات 20-23
    مقدمه
    ریسک فاکتور های بسیاری در شغل پرستاری برای ابتلا به اختلالات خواب وجود دارد. اختلال خواب در پرستاران از دو جنبه مهم است: تاثیر اختلال خواب روی ایمنی و سلامت بیمار و پرستار و تاثیر ریسک فاکتورهای شغل پرستاری روی ابتلا به اختلال خواب و عوارض آن.
    روش بررسی
    ما برای سنجش بی خوابی از پرسشنامه Impairment Index Sleep، برای سنجش خواب آلودگی مفرط روزانه از پرسشنامهEpworth sleepiness scale و برای سنجش سندرم وقفه تنفسی حین خواب از روش Martinez استفاده کرده و اختلال خواب را با وجود insomnia یاHypersomnolaence تعریف کردیم. این مطالعه روی 190 نفر از پرستاران غیر طرحی بخشهای درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    یافته ها
    شیوع اختلال خواب، بی خوابی، خواب آلودگی مفرط طی روز، سندرم وقفه تنفس حین خواب ونارکولپسی 8/83%، 5/81%، 1/33%،1/12% و 7/3% بدست آمد. با وجود معنی دار بودن در t-test، در مدل چند متغیره شیفت کاری فقط روی شیوع اختلال خواب موثر بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شیوع انواع مهم اختلالات خواب با استفاده از روش های استاندارد در پرستاران تعیین شد. برای درک علت عدم تاثیر بسیاری از عوامل خطر ذکر شده در منابع معتبر، روی اختلال خواب در پرستاران ایرانی، توصیه می شود یک مطالعه برای مقایسه نوع فعالیت کاری و تعریف شغلی پرستاران در ایران و جوامع غربی انجام شود.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، پرستاری، نوبت کاری
  • دکترسیدجلیل میرمحمدی، دکترامیرهوشنگ مهرپرور، دکترعلی فلاح مهرجردی صفحات 24-27
    مقدمه
    درصد قابل توجهی از شاغلان در حرفه های مختلف با برنامه نوبت کاری مشغول به کار هستند. یکی از گروه های شاغلین که به علت نوع کار، نوبت کاری در آن همواره وجود دارد، کارکنان خدمات سلامت و بویژه پرستاران هستند. نوبت کاری منجر به عوارض جسمی و روانی مختلف از جمله افسردگی می گردد.
    روش بررسی
    در مطالعه ای مقطعی بر روی 110 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد فراوانی افسردگی در پرستاران نوبت کار و غیرنوبت کار به دست آمده و مورد مقایسه قرار گرفت. فراوانی درجات مختلف افسردگی با استفاده از پرسشنامه بک به دست آمده و توسط آزمونهای آماری تی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آزمون بک در افراد غیرنوبت کار 56/6 09/10 و در افراد نوبت کار 86/5 67/12 بود. این تفاوت از نظر آماری معنادارد بود. فراوانی افسردگی در گروه نوبت کار بیش از گروه غیرنوبت کار و تفاوت بین دو گروه از نظر آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نوبت کاری به عنوان یک عامل خطر در ایجاد افسردگی مطرح است. در این مطالعه نیز فراوانی افسردگی در پرستاران نوبت کار بیش از پرستاران غیرنوبت کار بود که تاییدکننده اکثر مطالعات پیشین در کشورهای دیگر بود.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، پرستار، افسردگی، پرسشنامه بک
  • دکترامید امینیان، عنایت صفوی، دکترسیداکبر شریفیان، دکترهادی رکنی یزدی، سهراب قرینی صفحات 28-32
    مقدمه
    ریخته گری از صنایعی است که در آن کارگر در معرض مواجهه بالا با سیلیس قرار می گیرد. مواجهه با سیلیس علاوه بر ایجاد سیلیکوزیس، منجر به بیماری انسدادی مزمن راه هوایی نیز می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی فراوانی سیلیکوزیس و اختلال در اسپیرومتری کارگران این صنعت انجام شده است.
    روش بررسی
    درمطالعه ای مقطعی وتوصیفی– تحلیلی برای تعیین فراوانی سیلیکوزیس و اختلالات اسپیرومتری در 143 کارگر شاغل در یک واحد ریخته گری با سابقه کار 15 سال و بالاتر و مواجهه ثابت شده با سیلیس، توسط پرسشنامه، عکس قفسه سینه و اسپیرومتری بررسی گردید. روش نمونه گیری سرشماری بوده است.
    یافته ها
    3/6% افراد (9 نفر)، معیارهای سیلیکوزیس را دارا بودند که 2 نفر از آنها سیلیکوز پیشرفته داشتند. بین کار در قسمتی که بالاترین غلظت سیلیس هوا گزارش شده بود و فروانی سیلیکوزیس ارتباط معنی دار وجود داشت. (003/0=P) بین سن، سابقه کار و مصرف سیگار با فراوانی سیلیکوزیس تفاوت آماری معنی داری دیده نشد(05/0P>). در اسپیرومتری1/18% نمای تحدیدی، 9/4% نمای انسدادی، 7% مختلط و 70% نرمال بودند و بین وجود بیماری تحدیدی و انسدادی ریوی با فراوانی سیلیکوزیس از نظر آماری ارتباط معنی دار وجود داشت.
    (04/0= p)
    نتیجه گیری
    کار در صنعت ریخته گری فرد را در معرض مواجهه با سیلیس و ابتلا به سیلیکوزیس و بیماری انسدادی راه هوایی قرار می دهد. هرچند تشخیص سیلیکوزیس بر اساس سابقه مواجهه و نمای رادیولوژیک در عکس قفسه سینه است، انجام اسپیرومتری در تشخیص سایر بیماری های ریوی ناشی از مواجهه با سیلیس، کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: ریخته گری، سیلیکوزیس، اسپیرومتری، عکس قفسه صدری
  • غلامرضا پوریعقوب، خسرو صادق نیت حقیقی، فرشید سبزعلیان صفحات 33-36
    مقدمه
    سروصدا به عنوان شایعترین آلاینده محیط های صنعتی علاوه بر ایجاد افت شنوایی، روی سیستم های دیگر بدن نیز می تواند اثر نامطلوب داشته باشد. مدارک متعددی به نفع تاثیر سروصدا بر روی سیستم قلبی عروقی در مطالعات به دست آمده است. یکی از راه های کاهش مواجهه با سروصدا استفاده از وسایل فردی حفاظت شنوایی می باشد. بطور تئوریک کنترل مواجهه با وسایل حفاظت فردی احتمالا اثرات قلبی عروقی مواجهه با صدا را نیز کنترل می نماید. البته مطالعه خاصی در مورد این اثر وسایل حفاظت فردی صورت نگرفته است. در این مطالعه اثر استفاده از وسایل حفاظت فردی شنوایی در محیط پر سروصدا بر روی فشار خون دیاستولیک، سیستولیک و تعداد ضربان قلب ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه مداخله ای با تعداد نمونه 30 نفرکارگر که حداقل 8 ساعت در محل کار با سروصدای بالاتر از dB 85 مواجهه داشتند ارزیابی شد. در ابتدا فشار خون و تعداد ضربان قلب آنها بعد از 5 دقیقه نشستن در محل کار بین ساعات11-10 صبح در سه نوبت با رعایت شرایط استاندارد گرفته شد. پس ازآن ضمن توصیه به استفاده از گوشی و آموزشهای لازم در این زمینه، تمامی کارگران از نظر استفاده از گوشی تحت نظر قرار گرفتند. در حین استفاده از گوشی در طول 2 هفته مجددا فشار خون و ضربان قلب کارگران اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین فشار خون سیستولیک بعد از استفاده از گوشی mmHg 70/5 کاهش یافت (0040/0= (P. میانگین فشار خون دیاستولی بعد از استفاده از گوشی به میزان mmHg13/2 کاهش یافت (05/0=p). اختلاف میانگین تعداد ضربان قلب قبل (55/70) و حین استفاده از گوشی (81/69) از نظرآماری معنی دار نبود (635/0=p).
    نتیجه گیری
    اختلاف مشاهده شده در فشار خون افراد با اینکه شاید از نظر بالینی اهمیت چندانی نداشته باشد، ولی از نظر آماری معنی دار بود.بنابراین توصیه به استفاده از وسایل حفاظت فردی در محیط های پرسروصدا علاوه بر کاهش اثر سروصدا برسیستم شنوایی، اثر این مواجهه شغلی را بر سیستم قلبی – عروقی نیز کاهش می دهد که می تواند از نظر بالینی اهمیت قابل توجه داشته باشد.
    کلیدواژگان: سروصدا، افت شنوایی ناشی از سروصدا، وسایل حفاظت فردی، فشار خون
  • خسرو صادق نیت*، بهرام خسروی، علیرضا بهمن آبادی، خداداد داوری صفحات 37-41
    مقدمه

    مواجهه شغلی با استایرن باعث ایجاد عوارض مختلف جسمی و روانی از جمله اختلال دید رنگی می شود که می تواند در مواجهه با غلظت های پایین هم ایجاد شود. اختلال دید رنگ یکی از نشانه های زودرس تاثیرات سوء استایرن در انسان است که می توان از آن به عنوان یک روش غربالگری مناسب در کارگران مواجه با استایرن استفاده کرد.

    روش بررسی

    ریخته گری مومی یکی از مشاغلی است که مواجهه با استایرن در آن وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی دید رنگی کارگران این کارخانه انجام شده است. پس از لحاظ معیار های ورود و خروج 35 نفر کارگر کارخانه ریخته گری مومی و62 نفر کارگر که با استایرن مواجهه نداشته اند مورد بررسی قرار گرفتند. تست launtony D 15d برای تعیین شاخص اختلال رنگ به عنوان معیار سنجش اختلال دید رنگی در محور زرد- آبی روی همه افراد انجام شد و به عنوان پایش بیولوژیک سطح مواجهه ماندلیک اسید ادراری گروه مورد در پایان شیفت اولین روز کاری هفته اندازه گیری شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر سنی تفاوتی نداشتند. شاخص اختلال رنگ در گروه مورد به طور معنی داری بیش از گروه کنترل به دست آمد (017/0(P=. میزان ماندلیک اسید ادراری گروه مورد بین 1400-1000 میلی گرم برلیتر بود که نشان دهنده مواجهه با بیش از ppm50 استایرن در طول روز است. اما بین میزان ماندلیک اسید ادراری و شاخص اختلال رنگ رابطه معنی داری دیده نشد)9/0. (P=در بررسی رابطه افزایش سن با شاخص اختلال رنگ در گروه کنترل، رابطه واضحی دیده نشد (01/0 (CC= -.

    نتیجه گیری

    مواجهه بالاتر از حد مجاز با استایرن منجر به اختلال دید رنگ در کارگران مواجهه می شود.

    کلیدواژگان: استایرن، دید رنگی، ریخته گری مومی، ماندلیک اسید ادرار
  • عباس اسماعیلی، رضا وزیری نژاد، فاطمه شاهرخی صفحات 42-46
    مقدمه
    حوادث بعنوان یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی و درمانی در سراسر جهان می باشند. سازمان جهانی بهداشت(WHO) سالانه مرگ و میر 5/3 میلیون نفر از مردم جهان را در اثر جراحات ناشی از حوادث گزارش نموده است. حوادث و بیماری های شغلی یکی از بزرگترین معضلات جهان کنونی است، بطوریکه بار مالی صدمات و بیماری های شغلی در مقایسه با سرطانها، بیماری های قلبی و عروقی، آلزایمر وایدز از بالاترین رقم برخور دار است.
    روش بررسی
    تمامی مصدومین شاغل به کشاورزی در شهرستان بم در طول دوره 1384- 1385 که به مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی شهرستان بم مراجعه نموده اند، مورد بررسی واقع شدند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، وضعیت تاهل، سابقه کار، نوع حرفه، علت حادثه، روز و ماه حادثه، عضو حادثه دیده و نتیجه حادثه با استفاده از یک چک لیست جمع آوری گردید. از روش های آماری پارامتریک (آزمون نسبت ها، t-test، آزمون همبستگی) و غیر پارامتریک (Chi-Square، Fisher-Exact) برای بررسی اختلاف بین گروه ها استفاده شده است.
    یافته ها
    تعداد کل افراد حادثه دیده 70 نفر گزارش شده است. 9/92٪ از آسیب دیدگان مرد بوده اند. سقوط از درخت علت 4/41٪ حوادث ناشی از کار در کشاورزان تحت بررسی بوده است. پا ها و دستها به ترتیب با 7/35٪ و 7/25٪ بیشترین اعضای آسیب دیده بودند. از نظر زمان وقوع حادثه، بیشترین درصد به ترتیب با 7/25٪ و 3/14٪ مربوط به ماه شهریور و اسفند می باشد.
    نتیجه گیری
    آموزش های مربوط به ایمنی واستفاده از وسایل حفاظت فردی به ویژه کمربند ایمنی در حین کار از اصول پیشگیری بروز حوادث در جمعیت مورد بررسی می باشند.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، کشاورزی، ایمنی
  • مرجان غروی صفحات 47-59
|
  • Mirmohammadi Sj, Alipour Milajerdi Sh, Karamifar K., Gharavi M., Mehrparvar Ah Pages 1-13
    Background

    Periodic examinations for employees serve as one of the main parts of health surveillance in these persons, and there is a legal obligation to perform it. Although there isnt any quality control criteria and standards for its monitoring. So quality of the examinations may decline, and the main objective of the examinations, maintaining and improving employee's health, may not be achieved. This research has been accomplished to assess the quality of occupational medical examinations.

    Materials And Methods

    A questionnaire was designed to evaluate the quality of the examinations according to scientific and legal measures. To fulfill the questionnaire, we used medical files of the employees in each plant. The study is cross-sectional and descriptive, and 333 employees were selected by cluster sampling.

    Results

    Recording the specifications of the employees and their medical histories was appropriate in 98.6% and 94.6%, respectively. The interval between examinations was inappropriate in 62.5% of cases. Recording of occupational history, recording of the specifications of the occupational exposures, performing and recording physical examinations, spirometry, audiometry, chest X ray, specific occupational and general health paraclinic tests was appropriate in 69%, 36% 26.3%, 30%, 29%, 0%, 15.9%, and 19%, respectively. The final comment of the industrial hygienist was acceptable in 23% of cases. 40% of surveyed files required referring or intervention, but final comment of the examining physician was incorrect in 100% of cases.

    Conclusion

    In present time, occupational medicine examinations has not an appropriate quality. In order to correct this condition, there is a need for proper training and enacting obvious guidelines and laws in the connection of performing and auditing occupational health examinations.

  • Hajebi A. , Faridnia P. , Zarif , Md Pages 14-19
    Background
    Decreasing demand for drugs through raising awareness of the population regarding the harms and dangers of drug abuse is deemed as one of the important methods of substance abuse prevention. The present study has been conducted in order to evaluate the effect of education on knowledge and attitude of petrochemical companies’ staff members in south Pars region regarding substance abuse in summer 2006.
    Materials And Methods
    The study was designed as an experimental research with a sample size of 224 individuals. Sampling was performed in a multi-stage manner. The material of the study was a researcher-designed questionnaire, including 21 items. Face validity of the questionnaire was appropriate and its reliability was acceptable through test- retest (r= 0.8). Analysis of the data included descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and analytical statistics (t-test, one way and two way ANOVA).
    Results
    The research revealed the fact that education has a significant effect on knowledge and attitude of the staff members regarding substance abuse. This effect is more obvious on the staff members with high school diploma. On the other hand, the results show that the effect of education on knowledge and attitude of the staff members regarding substance abuse is significantly different among staff members with day shift workers comparing with the offshore workers.
    Conclusion
    Decreasing demand is one of the major strategies in substance abuse prevention. Thus raising awareness among different population subgroups regarding the harms and dangers of substance abuse and their awareness regarding the noxious effects of substance on their physical and mental health, occupational, social and familial function can be considered as an effective means in different levels of substance abuse prevention. If case individuals receive this information and trust it, the probability of substance abuse will decline.
  • Razmpa E. , Ghaffarpour M. , Sadeghniiat Haghighi Kh , Ghelichnia H. , Ghobaei M. , Rezaei N., Davari Kh , Assadi A Pages 20-23
    Background
    There are many risk factors that predispose nurses to sleep disorders. In one hand, sleep disorder affects health and safety of nurses and patients and on the other hand, risk factors of this occupations raise the prevalance of sleep disorders and their complications.
    Materials And Methods
    this study was done cross-sectionally on 190 nurses of Imam Khomeini hospital in Tehran, Iran. We used sleep impairment index for insomnia, Epworth sleepiness scale for excessive daytime sleepiness, Martinez method for obstructive sleep apnea syndrome, and sleep disorder was defined as insomnia or hypersomnolance.
    Results
    prevalence of sleep disorders, insomnia, excessive daytime sleepiness, obstructive sleep apnea syndrome, and narcolepsy was, 83.8%, 81.5%, 33.1%, 12.1%, 3.7%, respectively. Using multivariable model, just shift work was significantly effective on prevalence of sleep disorders.
    Conclusion
    We determined the prevalence of important subtypes of sleep disorders in nurses by standard self-report questionnaires and physical exam. Many risk factors that other studies in western countries have shown their importance, cant affect the prevalence of sleep disorders in Iranian nurses. To find the true reason for this issue, we suggest that a study must be done to compare occupation definition, Job, and task of Iranian nurses with western nurses.
  • Mirmohammadi Sj , Mehrparvar Ah , Fallah Mehrjerdi A. Pages 24-27
    Background
    Many workers in different jobs work in shift schedules. Health care workers, especially nurses are a working group which according to the job nature always have shift work. Shift work causes different physical and mental diseases, including depression.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, 110 nurses working in SSU hospitals were surveyed in two groups: shift worker and non-shift worker. The frequency of depression was measured by means of Beck questionnaire. Frequency of depression was compared in two groups.
    Results
    Mean Beck point for non-shift-workers and shift-workers was 10.09  6.56 and 12.67  5.86, respectively and the difference was statistically significant.
    Conclusion
    shift work is regarded as a risk factor for inducing depression. This study showed the higher frequency of depression in shift workers comparing to non-shift-workers which most of the previous studies had shown.
  • Aminian O. , Safavi E. , Sharifian Sa , Rokni Yazdi H. , Gharini S. Pages 28-32
    Background
    Foundry is an industry with a great exposure to silica. exposure to silica may cause COPD. This study was conducted in order to evaluate the frequency of silicosis and spirometric dysfunction in this industry.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive- analytic study, in order to identify the frequency of silicosis and spirometric dysfunction, 143 foundry workers with employment history of at least 15 years and exposure to silica were evaluated with questionnaire, chest X- ray, and spirometry. Sampling method was census.
    Results
    9 persons (6.3%) fulfilled criteria of silicosis, 2 of them had advanced disease. There was a statistically significant relationship between the frequency of silicosis and employment in a job with hight concentration of silica (p=0.003). There wasnt any statistically significant association between the frequency of silicosis, and age, employment history, and smoking (p> 0.05).Among all workers 70% had normal, 18% restrictive, 4.9% obstructive, and 7% mixed spirometric pattern. There wasnt any statistically significant association between the pattern of spirometry and the frequency of silicosis.
    Conclusion
    Foundry working exposes the worker to silica dust and may cause COPD or silicosis. Although dignosis of silicosis is based on history of exposure and chest X- ray, spirometry can help to diagnose other diseases due to silica exposure.
  • Pouryaghoub Gh , Sadeghniiat Haghighi Kh , Sabzalian F. Pages 33-36
    Background
    Noise, as the most common industrial hazard, besides hearing loss may have adverse effects on other body systems. Many studies have demonstrated the adverse effects of noise on the cardiovascular system. Using personal protective devices is one of the methods for reducing noise exposure. Controlling noise exposure by means of personal protective devices theoretically reduces condiovascular effects of noise, but there isnt any study about this effect. We decided to examine the effects of using personal hearing protective devices in a noisy environment on the systolic & diastolic blood pressure and heart rate.
    Materials And Methods
    In an interventional study, 30 workers exposed to 85dB sound or more for 8 hours per workday were assessed. First, after sitting at workplace for 5 minutes, their blood pressure and heart rate was measured three times between 10 and 11 AM, observing the standard conditions. Then, after recommending to wear the earplugs and giving the necessary relevant instructions, all of the workers supervised for wearing the ear-plugs. During 2 weeks of using earplugs, the blood pressures and heart rates were measured again.
    Results
    The mean systolic blood pressure decreased 5.70 mmHg after using the ear-plugs (P=0.004); the mean diastolic blood pressure decreased 2.13 mmHg after using the ear-plugs (P=0.05); and the difference between the heart rate before and after wearing the ear-plugs was not statistically significant (0.635).
    Conclusion
    The abserved difference in blood pressure before and after wearing earplugs, though may not be important clinically, is statistically significant. Thus recommending the workers to use personal protective devices in noisy environment, besides decreasing the effects of noise on hearing, can also reduce the effects of noise on cardiovascular system and can be significant clinically.
  • Sadeghniiat Haghighi Kh, Khosravi B., Bahmanabadi A., Davari Kh Pages 37-41
    Background

    Occupational exposure to styrene can lead to various psychological and somatic complaints including color vision disorder that can occur even in low concentrations. Color vision disease is an early clue for effect of styrene on human, which can be used as an appropriate screening method in workers exposed to styrene.

    Materials And Methods

    Working in waxy foundry is a job with exposure to styrene. This study has been performed to evaluate color vision of workers who work in this factory. When considering inclusion and exclusion criteria, 35 waxy foundry workers and 62 workers unexposed to styrene were assessed. To determine color confusion Index we used Launtony D15 d test to discover yellow-blue color vision disorder. Urinary mandelic acid in end shift of the first workday was measured as biologic exposure monitoring.

    Results

    There was no difference in age between cases and controls (P=0.2). Color confusion index in cases was significantly higher than control group (P=0.017). Urinary mandelic acid of cases was in the range of 1000-1400 mg/l that indicate daily exposure to more than 50 ppm (OSHA PEL) of styrene. There was no significant correlation between uric mandelic acid and color vision disorders (P=0.93). There was no correlation between age and color vision disorders too (CC=-0.01).

    Conclusion

    Exposure to styrene in a concentration above permissible limit can cause color vision disorders.

  • Esmaeili A. , Vazirinejad R. , Shahrokhi F Pages 42-46
    Background
    Accidents are one of the most important health problems worldwide. According to world health organization (WHO), 3.5 million people die from unintentional injuries each year. Occupational injuries are the subject for the new challenges in the world. Economic burdens of occupational diseases and injuries compared to other diseases such as cancer, cardiovascular diseases, Alzheimer disease and AIDS are very high.
    Materials And Methods
    This is a one-year prospective survey of accidents among injured Bam farmers referring to health center (2005-2006). Data concerning demographic variables, accident conditions, and injury characteristics were collected using a questionnaire. The data were analyzed using SPSS and Excel. Parametric and non-parametric tests were used to compare groups.
    Results
    A total of 70 injuries reported. Mean age was 37.2 years. The results showed that fall from palm trees was the most common mechanism of injury (41.4%). Legs and hands were the main injured area (61.4%). Most of the injuries occurred in the September and March (25.7% and 14.3%), respectively.
    Conclusion
    Training, use and access to personal protective equipment especially safety belt, are important in prevention of accidents among Bam farmers to help with reducing of accidents and resulting injuries.